0 0
Read Time:6 Minute, 50 Second

Copiii spun lucruri trăsnite. Firesc și normal, căci nu au cunoștințele necesare
despre lume.

În ultima perioadă, oamenii mari spun lucruri mult mai trăsnite. Nu au scuza inocenței. Nu ar trebui să aibă scuza necunoașterii (ar fi grav dacă ar fi așa). Mai rămâne varianta că pur și simplu nu spun adevărul și manipulează opinia publică.

Oamenii mari susțin că prețurile din energie sunt datorate furnizorilor, lăcomiei acestora dar realitatea este diferită. Statul vinde scump (prin producătorii săi de energie electrică și gaze naturale), de până la de 10 ori mai scump decât la final de an 2020.

Oamenii mari suspectează un cartel al furnizorilor. Da, doar dacă acest cartel vrea să umfle profiturile statului! Căci statul câștigă din taxe, din TVA, din dividende de la producătorii de stat, din supraimpozitarea profiturilor din energie, etc.

Oamenii mari susțin că furnizorii au facturat greșit, ilegal către consumatori. Da, s-a întâmplat parțial asta pentru că normele metodologice de aplicare a legii plafonării și compensării au apărut abia după o lună de zile. Iar, cele mai multe amenzi le-au luat furnizorii de stat! Furnizori, care au precizat anterior că vor corecta facturile în luna următoare.

Oamenii mari amenință furnizorii cu controale, cu ANPC, cu Consiliul
Concurenței, cu procurori, etc. Dar, prețurile nu vor scădea decât atunci când statul va dori asta. Căci, energia este ”găina cu ouăle de aur”, care aduce bani la buget. Nu mai mărim taxele au zis oamenii mari și chiar se țin de promisiune. Nu le mai mărim, dar banii îi extragem din buzunarele voastre prin inflație. 70% din creșterea prețurilor din energie ajung la stat. O creștere dirijată, nu neapărat întâmplătoare sau determinată de contextul european (chiar dacă piețele sunt interconectate).

https://www.g4media.ro/exclusiv-razvan-nicolescu-despre-scandalul-facturilorla-energie-aproape-70-din-cresterile-de-pret-se-duc-la-stat-guvernul-are-bani-pentrua-ajuta-consumatorii-compania-care-a-transmisclientilor.html?fbclid=IwAR3s3pb9QURbzSj_bBue5uxetV4zcyQw3QsDu0GjW8VFbW nHyOgzyYkpCRk

Dar, cea mai tare trăsnaie, este una care spune că furnizorii au cumpărat energie ieftină anticipat și acum o revând scump. Lucru fals, căci furnizorii erau pe pierderi după primele 9 luni (înainte de legea plafonării și compensării); lucru fals căci producătorilor le-au crescut profiturile cu 100% în aceeași perioadă (asta înseamnă că ei vând scump la burse sau prin contracte bilaterale).

”Pentru că acționarul majoritar de la Alro Slatina este rus, compania a cerut permisiunea să aducă energie din Rusia, dar Guvernul a refuzat, pe motivul absurd cănu există transformator, deși acestea putea fi construit de ruși.”

Asta este cea mai gogonată chestie. Energia electrică nu se transportă cu trenul, tirul, avionul și apoi se bagă în transformator. Energia electrică circulă prin rețeaua de transport a TRANSELECTRICA; în plus, energia din import întră în sistemul energetic național și nu are canal separat să ajungă la un consumator anume. Iar, dacă un consumator schimbă furnizorul, nu înseamnă că are nevoie de alt transformator sau de unul mai mare; distribuția rămâne aceeași indiferent de furnizor.
Oamenii mari dau milioane de euro către mass-media pentru a spune, printre altele, că facturile vor scădea, că alții sunt vinovați de mărimea acestora (furnizorii, multinaționale, UE și rușii). Cine plătește, comandă muzica!

Prețul energiei nu va scădea, din păcate, în perioada următoare. Furnizorii nu au cumpărat energie ieftină în avans; dimpotrivă, producătorii le-au vândut energie scumpă în avans pentru anii următori. Cu preț al mărfii între 800-1100 lei/MWh, nu se pot crea așteptări că vor vinde consumatorilor cu 250 lei/MWh așa cum a fost prețul la început de an 2021.

Pentru a elimina controversele din energie, se poate face următorul lucru: ”să ne arate, cu concursul celor de la ANRE, câteva lucruri, public, când are timp: care este costul real de achiziție al energiei și gazelor de către furnizori de la producători, pe fiecare lună din ultimul an și pe fiecare interval de livrare ulterioară, ca să comparăm cu prețurile cu care ne vând nouă furnizorii să vedem și noi pe bune cine cât de lacom este!”

Sigur, actorii din piață nu sunt perfecți (producători, distribuitori, furnizori), dar vânătoarea de vrăjitoare pare a nu avea ca scop aflarea adevărului ci dimpotrivă acoperirea lui.

România are probleme cu capacitățile energetice; probleme mai mari sunt pe gaze naturale, deși paradoxal stăm foarte bine în context european; mai mult, am putea fi mare exportator dacă am exploata resursele din onshore (Caragele, Buzău) sau offshore (Marea Neagră).

Producția de gaze naturale a scăzut cu 20% în ultimii 4 ani. Consecința a fost creșterea abruptă a importurilor (67% mai mult decât anul anterior). Declinul natural al unor zăcăminte este cauza.

Anul trecut, a crescut, surprinzător, producția de energie electrică din
termocentrale cu 10,2% (chiar dacă sunt mulți care cred că prețurile energiei au crescut pentru că UE ne-a obligat să închidem termocentrale!). O scădere importantă de producție a fost pe energia eoliană. Energia eoliană este fluctuantă, sunt zile când produce cât 3 reactoare nucleare, dar sunt alte zile când nu produce deloc. În primul caz exportăm, în cazul al doilea importăm (la preț mai mare); de aici rezultă deficit comercial.

https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/productia-interna-de-energie-acrescut20552053?fbclid=IwAR0FjT12PFml0jrm8cd3nX6XBycI6dWCX5HiLzxlifOAVJcSauM TZtGjeks

Oamenii mari nu vor să recunoască pricipalele cauze  ale facturilor mari, nu vor să recunoască faptul că au votat o lege care reduce facturile prea puțin și la prea puțini consumatori casnici față de declarațiile lor publice. Dacă la energie electrică se ajunge la facturi rezonabile (prin plafonare și compensare), la gaze naturale, facturile plafonate și compensate sunt cu minim 50% mai mari decât iarna trecută (firesc, pentru că legea a stabilit un plafon ridicat de preț). De lege beneficiază 60% în cazul energiei electrice și 40% în cazul gazelor naturale. Restul, fie sunt norocoși cu tarife mici, fie nu se încadrează la consumul pentru compensare (în special la gaze naturale). Reducerile facturilor la agenți economici sunt infime, iar economia riscă să intre în colaps.

Facturile pot scădea imediat prin amendarea legii plafonării și compensării. Mai
exact, prin modificarea plafoanelor de preț (la gaze naturale) și plafoanelor de consum (gaze naturale). Și desigur, prin reducerea taxelor statului.

”Găina cu ouăle de aur” sau pacea social-economică? Aceasta mi se pare dilema începutului de an.

Statul nu pare să vrea să renunțe la profituri, iar de regulă vrea să facă
binefaceri cu banii altora (o formă de socialism). Statul are drept să renunțe la taxele ce îi revin, dar preferă să ceară altora să facă protecție socială.

Polonia reduce TVA pentru a opri criza prețurilor, pentru a reduce inflația (chiar zero la gaze naturale sau îngrășăminte chimice!).

https://www.g4media.ro/polonia-masuri-radicale-pentru-a-opri-criza-preturilortva-zero-la-mancare-si-gaze-taxe-scazute-pe-carburanti.html

Franța cere unui companii de stat (cel mai mare producător european de energie nucleară dar și furnizor) să vândă rivalilor energie ieftină. ”Preţurile mari la energie lovesc economia europeană ca un tren de marfă, iar Franţa tocmai şi-a aruncat cel mai mare producător de electricitate în faţa trenului”. Similar la noi ar fi dacă HIDROELECTRICA ar vinde energie ieftină celorlalți furnizori; dar, HIDROELECTRICA furnizează energie către agenți economici la preț mai mare decât simpli furnizori care cumpără energie de la producători (la prețuri de 5-10 ori mai mare decât prețul de producție al HIDROELECTRICA). Actorii din piața de energie nu trebuie să fie nici pușculiță guvernamentală, dar nici operatori de caritate electorală.

În cele din urmă, guvernanții au hotărât să reducă facturile, să mai reducă din beneficiile ”găinii cu ouăle de aur”.

Concret, scade plafonul de preț la gaze naturale; cresc plafoanele de consum și la energie electrică, dar mai ales la gaze naturale. Apare plafonarea și la consumatorii non-casnici.

Un compromis între formula actuală și propuneri mai radicale. Probabil încă departe de așteptările publice. Rămâne de văzut cine suportă reducerile. Își asumă statul vină? Sau o parte importantă va fi aruncată în continuare în ultimul actor al lanțului energetic (furnizorii)? Și nu este clar deloc dacă se va încerca și rezolvarea cauzelor crizei energetice. O măsură mai radicală ar fi costat scump bugetul și ar fi împins guvernul în a găsi alte surse de venituri (taxe noi sau majorate).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Edmond Cucu
Previous post Arămiu
Next post Iulie, Septembrie și August

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *