0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Cu neliniște, orânduială și credință, o femeie ,, mică și fragilă creează o sculptură atât de mare”.

Prin asumarea datoriei de a conduce publicul spre împlinire intelectuală și artistică, Liana Axinte apleacă roadele spiritului mai aproape de arătătorul omului.

În lucrările Lianei, fie că ne referim la picturi, măști sau sculpturi, religia și mitologia sunt spațiile de referință prin care aceasta se joacă și ne împarte nuci ,, până la înnegrirea totală a mâinilor și a gurii”.

Una dintre preocupările esențiale este figura umană, pe care o desăvârșește în lucrările sale oferindu-i emoție și puterea de a interioriza și exterioriza cu cel ce privește. Astfel, măștile și marionetele create începând cu anul 1970 validează intențiile unora dintre cei mai cunoscuți scriitori puși în scenă și susțin colaborarea artistei cu Youssuf Aydabi sau Cătălina Buzoianu.

Arta Lianei ar putea fi împărțită simbolic în două perioade esențiale, o perioadă brâncușiană și o perioadă germană, cea din urmă fiind marcată prin diversificarea vizualului.

Atinge expresionismul, realismul, figurativismul si abstractul, însă păstrează echilibrul arhaic folosind în sculpturile sale teracota.

Preferă pământul, mult mai supus voințelor sale decât piatra. Îmbină lumina cu umbra și colorează atât pe dinăuntru cât și pe dinafară.

Liniile și densitățile formează imagini care se contopesc  și care există fiecare în sine.

Patrimoniul cultural național a fost îmbogățit în luna mai cu patru dintre lucrările Lianei Axinte.

Pentru că ,, nu există fața sau spatele lucrărilor ci trebuie să te miști în jurul sculpturilor, descoperind astfel vederi surprinzătoare”,  Muzeul Județean Buzău va prezenta lucrările publicului începând cu data de 6 iulie, ora 10.

 

foto: Eugeniu Lupu

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Ioana Teodora Todorescu
Previous post Marote și mascote
Next post Socialism pe banii altora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “O femeie mică și fragilă

  1. Sunt profund impresionata de minunata arta a artistei Liana Axinte prezentata in acest articol si recunosc prisma complexa si spectaculoasa prin care ea realizeaza lucrarile sale uimitoare. Este incredibil cum ceva atat de mic cum poate fi si prea fragil poate crea o sculptura atat de mare. Aceasta artista isi foloseste preocuparile si recuzita, inclusiv religia, mitologia si figurile umane, pentru a aduce bucurie si desfatare Dumneavoastra. Astept cu nerabdare sa vad lucrarile sale expuse in Muzeul Judetean Buzau si sunt sigur ca va fi o experienta extraordinara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *