0 0
Read Time:3 Minute, 33 Second

Vara este fierbinte la propriu, dar și în economie. Vara este extrem de fierbinte, așa cum se întâmplă de când cu încălzirea globală. La fel de fierbinte și agitată este și vara economică, dar nu datorită încălzirii climatice, ci datorită corijențelor la aritmetica bugetară, corijențe pe care guvernanții vor să le treacă prin măsuri din topor.

Guvernul se laudă cu scăderea inflației datorată măsurilor sale. Numai că, măsurile de scădere voluntară a adaosurilor comerciale pentru alimentele de bază a intrat în vigoare la 1 august 2023. Cifra anunțată a inflației în scădere este aferentă lunii iulie. Prin urmare, nici o legătură dintre acțiunile guvernului și scăderea inflației. Mai mult, inflația este oricum era în scădere, deci guvernul pică la fix pe trendul de scădere naturală a prețurilor.

Apropo de scăderea prețurilor, marile scăderi de prețuri trâmbițate sunt în special la capitolul legume-fructe. Dar aceste scăderi sunt sezoniere, acum se coc acele produse, apare supraproducția și implicit scăderea prețurilor (ex. roșii sau prune).

Concluzia: vara nu-i ca iarna, fapt care guvernului i se pare o măreață realizare.

În laboratoarele guvernamentale se pregătește în continuare austeritatea bugetară. Va urma o austeritate bugetară fără noimă, una cu efecte perverse în diferite domenii:

● în cultură;

● în cercetare;

● în activitatea ONG-urilor (donații mai puține, etc.);

● chiar și în activitatea celor care ar trebui să colecteze mai multe venituri la buget (ANAF spune că va încasa mai puțin din cauza demotivării angajaților, scăderii numărului de personal, etc.)

Pot urma concedieri în cultură și cercetare, acolo unde salariile sunt foarte mici, iar economia bugetară va fi infimă, dar paguba adusă societății va fi relevantă.

Detalierea impactului asupra culturii în analiza de mai jos.

https://www.culturadata.ro/impactul-negativ-al-masurilor-de-austeritate-bugetara-asupra-domeniului-culturii/

Asta în timp ce acolo unde se pot reduce cheltuielile statului chiar nu se vrea (ex. pensiile speciale, cheltuielile cu carburanții în instituțiile publice, etc.) sau se fac cheltuieli suplimentare pentru diferite achiziții de ultimă oră (în valori de milioane de euro).

Și apropo de carburanți și de inflație, carburanții traversează iar o perioadă de creștere a prețurilor, una care se va răsfrânge în toată economia și va revigora spirala inflaționistă.

https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-26468952-creste-pretul-benzinei-cand-putea-astepta-scada.htm

Șefii din instituțiile publice care rămân fără funcții vor primi compensații legale (deci unde este economia?) și vor primi o nouă funcție.

Unii cred că vor fi limitate salariile unor șefi (de regii mai ales). Musai Mugur Isărescu trebuie să fie pe listă (deși banii BNR nu sunt banii guvernului, ceea ce mulți nu știu). Paradoxal, dacă se vor aplica măsurile de reduceri a cheltuielilor bugetare, atunci salariul guvernatorului BNR nu va scădea ci va crește (sic!).

https://www.cotidianul.ro/ordonanta-taierilor-ar-putea-creste-salariul-lui-isarescu/

Consumul de energie electrică al populației a scăzut cu 12,6% pe primele 6 luni ale anului. Cu alte cuvinte, a scăzut nivelul de trai, căci se cunoaște foarte bine corespondența dintre energie și nivelul de trai.

https://economedia.ro/consumul-de-energie-electrica-al-populatiei-a-scazut-cu-126-in-primele-sase-luni-ale-anului-fata-de-aceeasi-perioada-a-anului-trecut.html

Populației și mediului de afaceri i se administrează pilule pe uscat, fără rețetă. Pilule amare, ordonate de doctori care sunt sursa bolilor și nu soluția pentru vindecarea lor. Tratamentul aplicat este haotic, bulversarea este totală. Nu există o viziune asupra dezvoltării României, un proiect de țară. Guvernanții au dat-o în bară cu aritmetica bugetară, iar reacția lor poate duce în șanț toată economia.

https://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/scribul-de-marti-limba-romana-nu-e-niciodata-cum-crezi-ca-vorbesti-coalitia-din-ambulatoriu-pilula-fara-reteta-171547.html

Reformele bugetare sunt bune si necesare, dar trebuie să fie sincere. Reforma trâmbițată azi, precum cea din anul 2010, este nesinceră, este conjuncturală, adică urmare a unei crize (economice mondiale în anul 2010 sau bugetară autohtonă acum). Fiind o măsură pripită, reactivă, ea va produce daune și mediului economic și serviciilor publice. O altă consecință este termenul limitat de timp: când cauza va dispărea (în speță criza bugetară) vor dispărea și măsurile de responsabilitate bugetară și se va reveni la dezmățul cu bani publici și alte rele practici.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Edmond Cucu
Previous post Măsuța de lemn uitată
Next post Când masa tace, păsările cântă

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Pilule (amare) de vară

  1. Vara aceasta este fierbinte si incinsa, fie din punct de vedere economic, fie din punct de vedere al incalzirii globale. Guvernul vrea sa si-o asume din punct de vedere economic ceea ce vine firesc, atunci cand vine vorba despre economie, prin masurile ad-hoc de reducere a adaosurilor comerciale, si printr-o accelerare a inflatiei datorata scumpirii carburantilor. Chiar daca masurile implementate sunt unele adecvate, acestea se dovedesc a fi timpurii, iar efectele lor se vor vedea poate abia peste ani de zile. Astfel, daca va asteptati pentru aceasta vara la o situatie economica mai buna decat era inainte, veti fi dezamagiti. Nonetheless, vara aceasta poate fi ocazia perfecta pentru a urmari de aproape mecanismele economiei si pentru a intelege cum functioneaza aceasta la nivel global.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *