
După alegeri, se vede nota de plată a anului electoral. Deficitul bugetar a explodat de la 5% PIB planificat la 8,6% PIB conform proiectului Ministerului de Finanțe (un deficit mai mare decât în anul 2009, an de criză economică mondială!!!). Și nu știm dacă nu va urca mai sus la cifre comparabile cu anul 2020, an de pandemie, de carantină sanitară.
Nota de plată are consecințe și pentru anii următori. Cum arată nota de plată pentru anul 2025:
Legea pensiilor – 6 miliarde euro;
Drepturi salariale câștigate în instanță – 1 miliard euro;
Încasări mai mici în energie (suprataxa a fost declarată neconstituțională) – 3 miliarde euro;
Cheltuieli militare – 3 miliarde euro;
Lucrări publice – 2 miliarde de euro.
Adunăm și ne rezultă că 15 miliarde de euro este nota de plată electorală aferentă anului 2025. Nota de plată a anului curent depășește 12,5 miliarde de euro.
https://defapt.ro/ponta-explica-apocalipsa-mostenita-ciolacu/
Pentru a explica disciplina bugetară a guvernelor a fost inventat un termen: ”ziua vistieriei goale”, cu alte cuvinte, ziua în care veniturile proprii se termină și țările cheltuie doar din împrumuturi. Astfel, din 24 octombrie, România trăiește pe datorie până la final de an. Mult mai devreme decât oricare altă țară din Uniunea Europeană. Ba chiar suntem lideri detașați! Următoarea țară este Slovacia pe 17 noiembrie, iar media UE este 8 decembrie. Avem o gravă problemă bugetară, care este în mare parte un derapaj bugetar de an electoral.
O notă de plată usturată și piperată care a produs rezultatele dorite de putere la parlamentare, nu însă și la prezidențiale.
Neîncrederea față de politicieni a explodat. Tensiunile în societate și faliile dintre oameni au explodat. Sunt răni care se vindecă extrem de greu. Mai mult, ele se vor accentua și agrava în perioada următoare.
Economia este în picaj, în prag de recesiune. Guvernanții vor să introducă noi taxe și impozite, care vor sufoca economia și vor exacerba tensiunile sociale (mă refer la Planul fiscal pe 7 ani trimis de guvern la Bruxelles, nu la promisiunileelectorale).
Dacă planul fiscal viza atingerea unui deficit de 5% PIB în patru ani, noile date mai adaugă încă un an revenirii din mahmureala electorală (sau măsuri mai dure). Cu alte cuvinte, alegerile acestea incomplete ne costă 5 ani, ani care vor fi ani dificili de austeritate, de taxe mărite, de inflație și șomaj, de tensiuni sociale.
Nota de plată electorală prezentată mai sus este doar un scurt rezumat, iar detaliile urmează să vină. Nu știm încă suficient amploarea beției electorale, nu știm cum și cât se va resimți mahmureala post-electorală. Dar, un lucru este cert, de vești bune nu vom mai auzi curând. Dar, dacă reușim să evităm dezastrul electoral și ne facem bine la cap (adică guvernăm pentru oameni), tot poate fi o veste bună.
Average Rating