Deficitele publice au explodat în lume în perioada pandemiei. Au fost luni de lockdown, de inactivitate economică, apoi criza energetica și inflația au pus paie pe foc. Dar, ulterior, țările și-au ponderat cheltuielile pe măsura veniturilor și deficitele publice au scăzut la niveluri ante-pandemie. Nu același lucru se întâmplă cu România. Deci, scuza cu pandemia nu ține, deși guvernanții noștri o invocă des.
Deficitul pe primele 4 luni este mai mare decât cele din pandemie și criza economică din 2009! Asta în situația în care peste România plouă cu bani europeni (fonduri europene și PNRR). Comisia Europeană și analiști economici estimează că ne îndreptăm spre un deficit bugetar de 6,9-7% PIB (extrem de mare față de 5% PIB, valoarea din Legea bugetului). Deficitul bugetar extrem de mare, de incontrolabil ne poate duce la măsuri reactive, de corecție. Și, cum altfel decât prin taxe? În primul rând creșterea TVA cu 2-3%, apoi eliminarea altor facilități fiscale, revenirea la impozit progresiv sau creșterea taxei unice de la 10% la 16%, plus alte taxe pe spinarea firmelor care se vor regăsi în prețuri (alimentându-se astfel ”spirala prețuri-salarii”). După alegeri potopul, nimic nou sub soare!
Deficitul bugetar nu vine din cheltuielile militare (extrem de mici) ci din plăți restante de anul trecut și din creșterea peste program a cheltuielilor cu salariile bugetarilor.
Suntem singura țară din UE care este în mod real în deficit excesiv (și asta dinainte de pandemie). Polonia a avut anul trecut 5,1% PIB deficit bugetar, dar ea a utilizat 3,8% PIB pentru cheltuieli de apărare.
România a declarat pentru anul 2023 un deficit bugetar de 5,9% PIB, numai că UE a descoperit minciuna și a calculat un deficit bugetar de 6,6% PIB. Asta în condițiile în care cheltuielile de apărare au fost de doar 1,6% PIB! Cu alte cuvinte, fără cheltuieli de apărare, Polonia ar fi la un deficit bugetar de 1,3% PIB, pe când România ar fi la 5% PIB!! Deci, putem spune că avem o guvernare dovedit mincinoasă, care nu are un buget sub control și care poate fi socotită iresponsabilă față de amenințarea militară din zonă.
Ritmul de creștere economică încetinește. Iar măsurile economice neavenite, haosul fiscal vor agrava economia.
Radu Burnete, director al Confederației Patronale Concordia este un analist lucid al economiei. ”În goana lor după soluții rapide care sună bine, dar care nu rezolvă nimic, prea mulți politicieni români au reinventat apa rece: plafonările de preț și marjă. […] Singurele lucruri pe care politicienii noștri nu vor să le plafoneze sunt evaziunea fiscală și birocrația sufocantă”. Și continuă: ”Plafonările dau evident rezultatele așteptate. Avem în continuare cea mai mare inflație din Europa […] Da, plafonările dau rezultatele așteptate doar că nu cele așteptate de politicieni și de cei care cad în plasa lor, ci de oamenii care mai au încă scaun la cap. Plafonările în România sunt ca nunțile, fie-mi iertată această analogie: mirii se distrează, pozele arată senzațional, dar nuntașii plătesc”.
Dezincriminarea evaziunii fiscale sunt 1 milion de euro produce deja efectele negative așteptate de criticii măsurii. Astfel, conform Poliției Române, au crescut cu 64% infracțiunile de evaziune fiscală!
Iar amenzile pentru evaziune și fraude fiscale, sunt mari pe hârtie, dar încasarea lor se realizează sub 30% din valoare.
DNA-ul de azi a devenit PNA-ul din vremea lui Adrian Năstase. Contraperformanța este evidentă, au dispărut corupții din România (nu mai există corupție dacă nu mai vorbim de ea, nu?), mai avem doar câteva reglări de conturi cu lideri din opoziție și rivali din partidele de la guvernare. Practic, în ultimii ani, avem îngroparea ritualică a anti-corupției și revanșa corupților.
Cât despre recuperarea prejudiciilor, aceasta a murit demult. Statul nu a recuperat nici măcar 6% din prejudicii, mai mult încep să se suspende și oficial (sic!) recuperarea prejudiciilor în anumite cazuri definitiv judecate de multă vreme.
Corupția este un triplu furt: banii plătiți pentru funcționari care nu-și fac treaba, banii de șpagă care desigur se regăsesc în contracte publice precum și prejudiciile propriu-zise care rezultă din umflarea prețurilor bunurilor și serviciilor. Cât ne costă corupția ne spune Ștefan Liiceanu în cartea ”Un atlas al corupției România – 20 de ani de hoție, studiu de caz” apărut la editura Humanitas. Astfel, Ștefan Liiceanu a calculat că valoarea maximă a pierderilor din corupție, inclusiv costul economic de oportunitate (tot ce a pierdut România ratând oportunitățile favorabile), este de 15% din PIB, adică nu mai puțin de 45 de miliarde de euro pe an. Enorm! Câte miracole economice s-ar fi realizat an de an cu doar o parte din acești bani?! Ștefan Liiceanu este economist, iar în lucrarea citată a contabilizat rapoartele de activitate DNA. Actuala conducere DNA recunoaște o scădere de turație a anti-corupției. Numai că, față de perioada de glorie a DNA, scăderea este de 80%! Cu alte cuvinte, anti-corupția nu este în scădere de turație ci este efectiv la hibernare!! Șefii DNA sunt plătiți extrem de generos, dar nu-și fac treaba; astfel, aceștia sunt dublu plătiți față de omologii lor din Occident, raportat la salariile medii. Ziaristul Cătălin Striblea spune că ”marea amnistie dată de CCR plus Parlament ne-a costat pe fiecare dintre noi 340 de Euro”; este vorba de prejudicii din corupția a căror recuperare a fost anulată de decizii CCR combinate cu inactivitatea parlamentului (cel care ani de zile a uitat să pună legile în acord cu deciziile CCR).
https://www.striblea.ro/atlasul-coruptiei-din-romania-o-carte-despre-cat-si-cum-suntem-furati/
Cu actualii guvernanți la timonă, România este performeră negativă la deficit bugetar și la inflație (inflație de două ori mai mare decât media UE!), cu o corupție înfloritoare. Și totuși, ei se prezintă propagandistic drept olimpici (noroc că informația circulă în ziua de azi și avem repere de comparații!). Iar dacă ei din codași s-au proclamat olimpici, atunci, pe cale de consecință, adevărații olimpici nu au loc pe o asemenea scară a valorilor răsturnată și pervertită. Autoproclamații olimpici ne privesc olimpian, de sus, dar ei sunt zei rupți de pământ, de realitate, de popor. Sunt zei falși, narcisiști, iar guvernarea lor a ciuruit buzunarele cetățenilor onești (un fleac, nu?). Ciuruit prin inflație, căci creșterea prețurilor se produce din vina statului și pentru beneficiului statului căruia astfel îi cresc artificial încasările. Ciuruit prin corupție, căci banii publici sunt ai noștri. Ciuruit prin taxe noi și taxe mărite. Ciuruit și amăgit, acesta este cetățeanul român.
Average Rating