0 0
Read Time:4 Minute, 15 Second

După ce statul nu și-a îndeplinit corect rolul de reglementare și control, acum este în situația de a reacționa. Măsurile propuse pentru a diminua efectele majorării tarifelor energetice sunt măsuri haotice, insuficiente, perturbatoare, care nu reușesc să peticească suficient digul ad-hoc ridicat în calea viiturii sau avalanșei prețurilor. Alte considerații asupra implicațiilor acestor măsuri ne arată, încă o dată, că măsurile propuse generează în sine alte efecte nedorite.

Schema de compensare este birocratică, așa cum arătat și dificil de aplicat. Furnizorii de energie electrică și de gaze propun înlocuirea plafonării cu compensare (chiar în valoare mai mare) cu un voucher (sumă fixă lunară pentru o anumită cantitate de energie) acordat de stat către consumatorul casnic.

Ei mai doresc ca un singur minister (Ministerul Finanțelor) să se ocupe de decontarea de către stat a sumelor datorate furnizorilor, și nu Ministerul Energiei și Ministerul Muncii (prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS)) cum este prevăzut în prezent.

https://www.economica.net/factura-electricitate-factura-gaze-bani-compensatie-ajutor-pret-energie-gaze-scumpiri-energie-gaze-lege-consumatori-vulnerabili_539371.html

În fiecare factură de electricitate apare rubrica: taxă de cogenerare. Aceasta este o taxă pentru susținerea centralelor electro-termice care produc combinat energie electrică și termică. Aceasta ar urma să crească cu 47% (de la 1,7 bani/KWh la 2,5 bani/KWh).

Această taxă nu este etică, întrucât o plătesc și cei din mediul rural care nu au sisteme centralizate de încălzire (se poate spune că ”luăm de la săraci și dăm la bogați”). În cei 10 ani de aplicare, s-au colectat 400 milioane de euro care nu se văd în noi centrale de cogenerare de înaltă eficiență.

https://www.economica.net/taxa-de-cogenerare-platita-de-toti-consumatorii-de-electricitate-in-factura-va-creste-cu-circa-50-surse-cand-vom-resimti-impactul_538541.html

https://www.investenergy.ro/chisalita-aei-luam-de-la-saraci-si-dam-la-bogati-taxa-de-cogenerare-creste-cu-47-in-facturi/

Plafonarea prețurilor face noi victime. Astfel, producătorul de energie electrică CEO Oltenia, care produce energie electrică utilizând cărbune, va fi obligat să vândă în pierdere. Prețul de producție este de 510 lei/MWh (din care 300 lei sunt certificatele de CO2), iar legiuitorii vor să impună un preț de 450 lei/MWh plus impozitarea cu 95% a sumelor ce trec peste această limită. Dar, deja 85% din producție este vândută prin contracte bilaterale pe termen lung, cu preț fix.

https://www.gds.ro/Local/Gorj/2021-10-26/plafonarea-preturilor-la-energie-afecteaza-grav-ceo/

Facturile de energie electrică mai au două componente: tarif de transport și tarif de distribuție. Inevitabil acestea vor crește, fie statul va trebui să compenseze financiar. Vorbim aici despre CPT (consumul propriu tehnologic al rețelelor de transport și distribuție). Aceste tarife sunt fixe și reglementate anual de către ANRE. Aceste costuri trebuie ajustate la o energie electrică mult mai scumpă. Se estimează un cost suplimentar al CPT de 2,4 miliarde lei doar pentru distribuitori. Recunoașterea integrală de către ANRE a acestor costuri ar genera o creștere cu 55% a tarifelor de distribuție (o creștere suplimentară a facturilor cu minim 8,6 lei/KWh, mai mult decât taxa de cogenerare și certificatele verzi). Și, distribuitorii mai au costuri suplimentare cu noile racordări gratuite. Dar, ANRE are un plafon de 7% creștere anuală a tarifelor de distribuție. De aceea, distribuitorii cer legiuitorilor compensarea prețului energiei pentru CPT (0,50 bani/KWh). Similar, transportatorul TRANSELECTRICA are costuri suplimentare care reclamă creșterea tarifului de transport.

https://www.economica.net/de-ce-facturile-de-electricitate-pot-creste-cu-inca-doua-miliarde-de-lei-cel-putin-chiar-din-ianuarie-ce-propun-firmele_539557.html

Deși încă nu a venit gerul, deși suntem al doilea mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, azi importăm o cantitate de gaze egală cu jumătate din producția internă. De ce importăm atât de mult? Pentru că există incertitudini legate de politica energetică a Rusiei, iar acum ne-am decis acum să umplem depozitele de gaz (avem doar 75% grad de umplere azi față de 94% perioada similară a anului trecut). De ce nu am făcut asta vara când prețul era mai mic? În cazul energiei electrice, întrucât avem o bună parte de energie electrică volatilă (adică depinde de soare sau vânt), avem perioade de import cu preț mai mare semnificativ cu perioadele de export de energie.

https://www.profit.ro/insider/energie/infografice-importurile-de-gaze-au-ajuns-la-jumatatea-productiei-interne-desi-aceasta-a-atins-nivelul-maxim-al-ultimelor-6-luni-20442022

Așa cum am spus anterior, suma erorilor trecute (puținătatea investițiilor în capacități de producție, stocare, transport care au condus la insuficiență energetică; activitatea deficitară de reglementare și control) precum și contextul prezent (european și mondial) produce efecte nedorite. Măsurile temporare de calmare a efectelor nu sunt acoperitoare nici pentru consumatori, nici pentru ceilalți actori din piață (de pe lanțul energetic: producători – transportatori – distribuitori – furnizori). Proiectul de lege a trecut de Senat și urmează a ajunge în Camera Deputaților. Ce va fi, vom vedea. Curând. Winter is coming!

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Edmond Cucu
Previous post Inadecvare
Next post C-așa-i în tenis!

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *