0 0
Read Time:2 Minute, 30 Second

În Buzău,  se fac o mulțime de lansări de carte, în toate locațiile posibile, în prezența  unui număr limitat de participanți.

Nimeni nu poate contesta  că activitatea culturală este extrem de febrilă .

Asociații, edituri, organizații de tot felul , Biblioteca județeană,   încearcă prin toate mijloacele, să aducă în atenția publicului noi apariții.

Cu tot efortul acestora, datorită pandemiei, ultima perioadă a restricționat sever numărul participanților.

DE SCRIPTO, însă, a avut ideea să  prezinte într-un cadru extins bucuria pe care o poate genera lectura și a adus cu sine nu numai cartea nouă, ci și pe cea veche , a asezonat-o cu atmosfera boemă de odinioară , a presărat dragul de carte peste tot și i-a reunit  pe  iubitorii ei .

Evenimentul  întalnirii la o  terasă, într-o seară răcoroasă, plină de parfum, împreună cu  posesorii ei, a reprezentat un început .

Discuțiile au fost majoritar cantonate pe carte.  Ne-am prezentat unii altora  trecutele sau ultimele lecturi.  Fie tineri, fie maturi, am fost atât de prinși de conversație încât nu am simțit trecerea timpului.

Pe colțurile meselor am lăsat volume. Teancuri, teancuri pentru cei ce ar fi fost molipsiți ad hoc de pasiunea parcurgerii rândurilor de autor.

Cu siguranță, depășirea limitelor ecranului albastru al calculatorului,   va fi punctul de pornire a altor inițiative  .

Vom schimba cărți între noi, vom alege valoarea, ne vom recomanda unii altora  opere care merită, ne vom întâlni mai des.

Ce a impresionat a fost  întâlnirea dintre generații, calitatea volumelor alese , faptul că alături de autori consacrați au fost aduși în atenție autori locali.

Cărți există, pasionați de lectură încă mai sunt,   iar comentarea subiectelor acestora  nu face altceva decât să ne ajute .

Mai multe terase din municipiu  i-au găzduit pe  iubitorii ei, administratorii lor au fost încântați  de întâlnirea noastră  și asta pentru că am primit cele mai parfumate căni cu ceai fierbinte sau cafea, clătite și  tarte .

Ideea de plecare  a fost  consecinta minimalizării expunerii colective fizice  a  cărții tipărite, fenomenul de înstrăinare care ne încercuiește pe zi ce trece.

Ați putea spune că un volum nu se poate comenta la o terasă. Cu siguranță, da !

Însă recomandarea lui ajută în selecție. Ceea ce un om parcurge cu propriile simțuri , comentariul său, încrederea ce ți-o poate oferi prin  cronica ad- făcută lui, ajută.

A fost o seară plină de valoare !

Ne-am făcut  cadou volumele care ne-au însoțit , ne-am bucurat de discuții vloroase, de amintiri comune și toate acestea înseamnă un câștig neprețuit.

Iată cum, elevi de liceu, studenți, educatori, învățători, profesori, asistenți, jurnaliști, juriști, ingineri, funcționari, oameni  încă activi sau pensionari , am dat valoare unei idei,  conținut unui deziderat, acela de a salva cartea!

Deși la despărțire se lăsa întunericul, sentimentul comun a fost că am deschis o fereastră pentru un nou eveniment, ce se vedea limpede,  în zare .

Plăcerea discuțiilor în aer liber, cea a cunoașterii într-un mediu neconvențional, calitatea subiectelor alese cere reeditarea momentului.

Mulțumiri celor ce au încredere în inițiative de acest gen!

 

 

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Roxana Constantinescu
Previous post Ia o carte II
Next post Bună seara, Melania!