
Ce reprezintă, de fapt, dezvoltarea personală? Sunt sigură că fiecare are propria definiție. Pentru mine, înseamnă progres în toate aspectele vieții: în familie, în cercul de prieteni, cu colegii de serviciu, șamd. Caut să mă dezvolt continuu, fiind receptivă la experiențe de viață și oamenii din jur. Toți cei cu care intru în contact și toate lucrurile care mă înconjoară mă invață câte ceva, chiar dacă nu este evident la momentul respectiv. Am învățat că este important să fiu mereu ‘open-minded’ și să dau dovadă de toleranță.
Definită uneori drept auto-dezvoltare, dezvoltarea personală se referă la studiul și practica de a-ți îmbunătăți propria viață, mai ales cariera, educația, relațiile, sănătatea, productivitatea și spiritualitatea, prin efortul tău propriu. Este vorba despre strădania permanentă a fiecărui om de a deveni mai bun, de a se autodepăși, de a se perfecționa din ce în ce mai mult. Este un proces continuu de auto-îmbunătățire, care durează toată viața (adică ar fi bine să dureze toată viața).
Dezvoltarea personală este un proces care are la bază următoarele elemente: asumarea responsabilității pentru propriul proces de învățare și dezvoltare, auto-evaluare periodică (pentru a verifica eficiența procesului de învățare), reflecție (auto-analiză), luare de atitudine/măsuri (implementarea unor schimbări care să ducă spre „mai bine”).
Tehnicile și principiile de dezvoltare personală îți dezvăluie cum să:
- obții greutatea ideală, să te bucuri de o sănătate înfloritoare și de o energie debordantă;
- scapi imediat de temeri, fobii și de veșnicele amânări;
- iți descoperi resursele interioare extraordinare, cum să-ți exploatezi puterile incredibile de care dispui și să le folosesti pentru a-ți crea un viitor irezistibil;
- îți folosești puterea magică a gândului pentru a-ți atinge toate obiectivele, indiferent cât de mărețe ar fi acestea;
- îți elimini definitiv obiceiurile proaste și cum să-ți formezi pentru totdeauna obiceiuri folositoare;
- îți creezi relații de calitate – atât cu tine însuți cât și cu ceilalți;
- îți stăpânești emoțiile și să le folosești în avantajul tău;
- preiei controlul asupra gândirii, vieții și destinului tău;
- te îmbogățești rapid;
- devii o persoană influentă;
- devii un expert în managementul timpului;
- îți dezvolți o încredere în tine însuți de nezdruncinat;
- obții performanțe de vârf;
- rezolvi eficient orice problemă cu care te confrunți;
- îți transformi datoriile în bunăstare – chiar și în timpul unei recesiuni.
Dezvoltarea personală înseamnă să devii conștient de abilitățile și competențele pe care le ai, pentru a reuși să realizezi nu doar cerințele jobului, ci și propriile obiective. Aplicarea unui plan personal de performanță te poate ajuta în carieră și în dezvoltarea personală.
Planul de dezvoltare personală este foarte important atunci când te decizi să te îmbunătățești. Aceste te va ajuta să înțelegi cine ești dar și ce trebuie să îmbunătățești și unde trebuie să ajung. Cu ajutorul acestui plan, poți afla care îți sunt punctele tari, dar și cele slabe și care sunt șansele reale de succes. Totodată, îți oferă posbilitatea de a face ajustări în modul de derulare a învățării, astfel încât să îți crești șansele de reușită. O planificare amănunțită te ajută să vezi cum va evolua dezvoltarea personală în timp și face ca deciziile să fie mai ușor de luat.
De fapt, scopul final al auto-dezvoltării îl reprezintă obținerea succesului, de aceea dezvoltarea personală a devenit oarecum sinonimă cu “știința succesului”.
Așadar, domeniile cele mai importante ale dezvoltării personale sunt:
- managementul timpului;
- stabilirea obiectivelor;
- identificarea valorilor și a convingerilor,
- schimbarea obiceiurilor;
- motivarea;
- disciplina;
- îmbunătățirea cunoașterii de sine;
- dezvoltarea talentelor;
- îmbunătățirea sănătății.
Începerea dezvoltării personale necesită un efort deosebit, astfel că este necesar să ai o motivație puternică dar și disciplină pentru a reuși. Pentru ca dezvoltarea personală sa meargă, este nevoie ca ceea ce faci să-ți aducă satisfacție. Prin urmare, este foarte important să te cunoști. Răspunsul la întrebările: Cine sunt? Încotro mă îndrept? Pentru ce trăiesc?, reflectă stilul tău de viață și îți pot da indicii despre cum arată cariera ta, dar și viața în afara jobului, care ai vrea să fie efectele în dezvoltarea personală,cum ai putea evolua în viață și carieră, și constituie prima parte a planului tău de dezvoltare personală.
Stabilirea unui obiectiv este primul pas concret în dezvoltarea personală. Atât timp cât obiectivele stabilite sunt realizabile și te motivează, succesul nu va întârzia să apară. Trebuie să fixezi totul în spațiu și timp, să indici cum se vor desfășura lucrurile, să fixezi un reper în timp, persoane care te vor însoți. Trebuie să fii realist în legătură cu ceea ce vrei și să știi unde ești în prezent și unde vrei să ajungi. Ce trebuie să faci pentru a-ți atinge scopul? Ce acțiuni trebuie să întreprinzi? Care este scopul pentru care fac ceea ce fac? Aceasta este o altă întrebare pe care trebuie să o ai în minte, pentru a-ți răspunde la întrebarea dacă ceea ce faci e bun pentru tine/planetă/alții. Indiferent de decizia pe care o iei cu privire la următorii pași pe care vrei să-i faci în viața ta, cel mai important este să nu te autosabotezi, să nu abandonezi planul. Și când te atrage mai tare perna sau telecomanda la televizor, atunci e momentul să te automotivezi mai tare, să îți autoadministrezi acel imbold și să te ții de planul inițial.
Iar atunci când ești înconjurat de personaje negative: trebuie să înțelegi că acestui tip de personaj, psihologic, îi este frică de succesul altora, fapt pentru care tot ce trebuie să faci este să iți urmezi scopul și săte asiguri că ceea ce faci tu îți aduce atât ție, cât și celor din jur, fericire.
Drumul către dezvoltarea personală și, implicit, către succes este la îndemâna ta. Pe măsura ce analizezi și înțelegi ceea ce ai, ceea ce dorești și poți obține, rezultatele vor fi reale și viața ta va urma o cale ascendentă.
Așadar, primul lucru la care trebuie să te gândești este “întrebarea cea MARE ”, acea întrebare care te va ajuta să afli direcția ta de deplasare, drumul tău, și anume,
Care este, de fapt, scopul vieții tale?
Iar pentru a ajunge la răspuns, trebuie să iți pui întrebări suficient de profunde pentru a găsi dorința autentică, cea care îți va oferi “adevărul-adevărat”. Ai nevoie de un loc unde să fii destul de liniștit ca să găsești răspunsurile. Așa că, duminica viitoare, ia-ți câteva ore pauză de la tot, eliberează-ți mintea, ieși la o plimbare în parc sau în locul tău preferat și gândește-te la tine și numai la tine – cine ești tu și ce îți dorești de la tine.