O zi plină de versuri, de omagii, de critici și citate, din pură conștiință literară, din necesitate, sau fără vreo afinitate asumată față de literatură. Acesta ar fi rezumatul zilei de 15 ianuarie. Nu se deosebește cu nimic față de anii anteriori. Poate doar personalitatea eminesciană își mai schimbă conturul pe fondul unui trend în mișcare. Și totuși, anul acesta a fost un 15 ianuarie altfel. Ne-am preocupat de poet și de temele care l-au consacrat. Am căutat printre versuri și am distribuit portrete fără să remarcăm un eveniment important pentru noi, pentru azi și pentru cultură. În concentrarea noastră nu am observat cu câtă discreție și-a oferit Eminescu aniversarea, și nu oricui, ci bunului său critic Alex Ștefănescu.
L-am întâlnit pe acesta într-un context care a provocat la evocări eminesciene, la discuții și la critică liberă. La invitația Rotary, istoricul și criticul literar Alex Ștefănescu a marcat la acel moment centenarul Colegiului Național ,,Mihai Eminescu” din Buzău, stârnind interesul față de erotismul pe care poetul l-a propus în majoritatea lucrărilor sale. De la o asemenea personalitate culturală te aștepți la sobrietate, la o privire încruntată și o voce care ți-ar putea îngheța ideile mici, însă am descoperit un om ca noi toți, dar care a citit ceva în plus. Care ne-a amuzat și ne-a transmis.
15 ianuarie 2021 i-a aparținut și criticului literar Alex Ștefănescu, fiind ziua în care a fost decorat cu Ordinul Național ,,Serviciul Credincios” în grad de ofițer, ,,în semn de înaltă apreciere pentru contribuția deosebită avută, de-a lungul întregii sale activități, la promovarea culturii și a identității naționale românești”.