0 0
Read Time:2 Minute, 37 Second

Masoneria, simboluri și ritualuri.

Ai vrea să fii ucenic? Ai putea fi un adevărat mason?

Era lugubru. O cameră mică, pătrată, de vreo 3 mp., întunecată și vopsită în negru. Pe perete se aflau vopsite inscripții. V.I.T.R.I.O.L., Visita Interiora Terra, Rectificando Invenies Occultum Lapidem (Vizitează Interiorul Pământului Și, Îndreptându-te, Vei Găsi Piatra Ascunsă). Piatra ascunsă de referă la Piatra filosofală și simbolizează Cunoașterea, la care trebuie să ajungi coborând în propriul eu.

Masoneria este un tărâm al simbolurilor, la crearea cărora au contribuit printre alții J.W. Goethe, W. A. Mozard, Voltaire, Diderot, d’Alembert, J.J. Rousseau. Natura absconsă a simbolisticii masonice mă face să evit acest subiect și să le abordez pe cele mai importante publicului.

„Dacă din curiozitate ai venit aici, retrage-te!” scria pe peretele negru al “Cabinetului de Reflecție”. Acesta este mesajul care îi strânsese puțin conștiința, fiind unul dintre motivele pentru care se afla acolo. Ulterior, văzu “frați” care încălcau flagrant un alt comandament masonic, “dacă interesul tea condus, pleacă!”.

Văzu însă și o inscripție care îl făcu din nou să reflecteze (acesta era scopul, nu?): “Dacă ții la distincții sociale, nu intra, aici nu cunoaștem așa ceva.”. Îl cunoștea destul de bine pe Prefect și știa că a dorit cu răbdare și fervoare funcții căt mai mari în administrație și în partid. Dar lăsă această dilemă cognitivă, ca și pe celelalte, pentru mai târziu, pentru când va cunoaște mai bine lucrurile ascunse publicului.

Plecă spre casă, gândindu-se la structura testamentului pe care va trebui să îl prezinte săptămâna viitoare. Poate părea sinistru, dar se referă la testamentul filosofic și moral, urmând a răspunde, conform studiului și educației anterioare, la întrebarea: “care îți sunt datoriile față de patrie, familie și față de el însuți.”

Putem observa astfel care sunt valorile cruciale ale ritului masonic și că
lipsește ceva, ce va genera un “război” de secole.

Ce înseamnă “patrie”. Este un termen echivalent celui de “stat”? Sau celelalte atribute scoase în evidență de marii gânditori și artiști în era constituirii națiunilor. Sau toate la un loc sau altceva?

Mai este familia “celula de bază a societății”, așa cum se spunea în “Epoca de Aur”. Într-un moment de grație, atât politicienii occidentali conservatori, riturile masonice, biserica, dar și conducerea comunistă rezonau. Astăzi, în cel de-al treilea mileniu, instituția familiei era din ce în cemai atacată, în numele unor libertăți pentru care luptaseră, în diverse forme, toți cei enunțați.

Ce datorie poți să ai față de tine, care să se transforme într-o obligație morală odată ce devii mason?

Dumneavoastră cum ați fi răspuns acestor întrebări? Ce “testament” filosofico-moral ați fi dat spre a fi citit în Lojă?

Aveam să constat ulterior, totuși, că regele este gol (sau aproape gol). Masoneria nu este o organizație bine structurată mondial, cu acțiune coordonată permanent. Și nici nu are scop politic organizațional, care să ducă la omorârea sau controlarea celor ce nu îi sunt membri. Iar în România…, aș prefera să spun doar că masoneriei îi sunt proprii toate tarele sistemului social. Dar voi detalia vineri ceea ce am vrut să spun.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Lucian Salcutan
Previous post ALEGERILE LOCALE 2020, ÎNTRE CONTINUITATE ȘI SCHIMBARE
Next post CINISM, TE ROG!