ROMÂNUL SALVADOR DALI

Salvador Dali se autoproclama cândva “catolic, apostolic, roman şi român.” În această ultimă calitate, va fi la el acasă la Buzău, chiar doar și prin expoziția sa, într-o impostază ce transcede existenței și timpului.

Radu Varia spunea că „Niciun artist de geniu ca el n-a arătat vreodată un interes atât de viu şi de constant pentru ţara noastră”.

Anul 2020 aduce la Arad și apoi la Buzău, prin grija domnului director al Muzeului Județean, Daniel Costache, expoziția “Unexpected Dali”.

L-am întrebat pe acesta cum de tocmai micul nostru oraș găzduiește o asemenea colecție privată de valoare, în condițiile în care bugetul Muzeului Județean nu ar fi permis poate nici măcar plata asigurărilor transportului și expunerii operelor de artă.

Răspunsul nu surprinde pe vizitatorii constanți: “Muzeul nostru îndeplinește normele necesare, anumite condiții de microclimat, condiții de securitate și condiții de acces, la care se adaugă normele privind împiedicarea răspândirii virusului.”

Domnul Costache a ținut totuși să sublinieze faptul că, deși “Este o expoziție de marcă, o expoziție de răsunet”, acesta nu dorește să se oprească aici, intenționând să crească în mod constant valoarea expozițiilor găzduite de Muzeul Județean Buzău.