Numărul de bugetari a fost o temă des utilizată electoral, mai ales după precedenta criză economică. De atunci, foarte multă lume pare ultra convinsă că România are un mare număr de bugetari. Mai mult, sunt avansate și cifre cu care ar trebui să se reducă aparatul birocratic, de la 25% până la 75%.
Nici numărul de bugetari nu este o ecuație simplă, depinde cum și cine îi numără. Ultima cifră anunțată este de 1,241 milioane bugetari. La bugetari întră personalul din învățământ, din sănătate, personalul din Ministerul Afacerilor Interne, armată; însumați, aceștia fac 776 mii bugetari (din domenii esențiale, o parte din aceste locuri de muncă sunt finanțate din resurse proprii). Rămân 465 mii de persoane din administrația publică centrală și locală. Cei care vorbesc de exces de personal probabil se referă la acești din urmă bugetari.
Prin urmare, cei care visează reduceri ample de personal nu au simțul măsurii și nu conștientizează că acestea ar putea însemna concedieri de profesori, medici, pompieri, polițiști, militari. Cifrele lansate public nu au nici o acoperire; ele pleacă de la generalizarea unor cazuri punctuale și de multe ori ascund necunoașterea realității și scopuri propagandistice.
Cum stăm cu numărul de bugetari în context european ne arată tabelul de mai jos.
Sursa: https://ec.europa.eu/eurostat/web/main. NS – numărul de salariaţi (2019); NL – numărul de locuitori la începutul anului 2019; NTS – numărul total de salariaţi (2019); SSP – numărul de salariaţi din sectorul privat (2019); SSG – numărul de salariaţi din instituţiile de stat (2019).
Sursa: https://www.romaniasociala.ro/numarul-de-bugetari-in-romania-ignoranta-sau-propaganda/
Cu 62 de bugetari la 1000 de locuitori suntem pe ultimul loc în UE (6,2% bugetari). Mai mult, media UE este cu 75% mai mare! Germania, de exemplu, are un număr mai mult decât dublu de bugetari.
Dar cea mai mare problema este faptul că avem un număr mic de salariați. Numărul de salariați raportat la populația UE este de 40%; în România este de doar 34%. Pentru a avea un număr de salariați similar mediei UE ar necesita să avem un aplus de 1,2 milioane de angajați. Prin urmare, problema României sunt locurile de muncă, nu numărul de bugetari.
Dintre salariații din România, doar 18% sunt bugetari. În Europa, 27,4% din salariați sunt bugetari. Prin urmare, avem puțini bugetari oricum am socoti (la total populație, respectiv la număr total de salariați).
În 20 de ani (1997-2017), numărul de bugetari în România a crescut cu 44%; dar media UE a fost o creștere de 20% (Spania a avut o creștere de 50% a numărului de bugetari).
Sursa: http://www.analizeeconomice.ro/2019/06/cum-evoluat-numarul-bugetarilor-din.html
Concluzia este fără de tăgadă: numărul mare de bugetari este o teză falsă. Avem bugetari puțini în context european, atât raportat la populație, cât și la numărul total de salariați. Sunt domenii cu surplus de salariați (acolo unde intervin pilele politice în administrația locală și centrală). Avem deficit de personal în sănătate, învățământ și alte sectoare (pompieri, polițiști). Calitatea serviciului public nu se ridică la nivelul așteptărilor în multe cazuri, dar cauzele sunt multiple (politizare excesivă, deprofesionalizare, număr redus de personal, dotare insuficientă, etc.).