0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

În calitate de părinte, privesc cu tristețe cum de 30 de ani nu poate fi clădit un sistem de învățământ care să aibă ca scop educarea copiilor noștrii pentru a mileniul al treilea și cum nu îi poate păzi de manelizarea și degradarea morală promovată intens de media mainstream.

Nostalgicii vremurilor apuse consideră în mod greșit că întoarcerea la învătământul din perioada dictaturii este o soluție. Copiii de astăzi nu mai pot fi constrânși să învețe, trebuie să le facem interesant și profitabil procesul de învățământ. Și, mai ales, trebuie să le oferim abilități și cunoștințe pentru deceniul acesta.

Distanța dintre generații se mărește constant, în paralel cu intoleranța și inadaptarea.

Pregătim zugravi, muncitori, șoferi pentru vestul Europei, angajați mai prost sau mai bine plătiți ai altora, la noi în țară sau în străinătate. Prea puținele excepții confirmă regula. Prea precupați cu meschinele lupte pentru putere și pentru noul Dumnezeu al multora, banul, ignorăm “vânzarea” permanentă a copiilor noștri altor state, amanetarea viitorului lor în Romania. Cei ce au deținut puterea și au suficienți bani au crezut iluzoriu că își pot feri copiii de o viață goală de sens, de cocalari, fătălăi  sau amețite de alt fel.

Privesc cu groază cum un tânăr cu tupeu, Selly, vorbește despre ceea ce spune sau face el, că ar avea conținut, calitate, că ar fi un “leader” al generației sale. Lipsa de modele reale împinge tinerii către experimente în care eșuează și, de multe ori, nu mai au șansa de a reveni.

Educația nu este despre profesori sau luptă politică și nici măcar despre bani.

Educația nu este despre părinții care spun melodramatic zilele acestea “eu nu-mi trimit copilul în condițiile astea la școală” sau care știu ei mai bine cum se educă acel copil care acasă este “educat” cu complexele și ignoranța lor.

Parese că am uitat de elev, de motivul pentru care elevii trebuie să meargă 12 ani obligatoriu la școală.

Noi vom încerca să le dăm elevilor posibilitatea de a-și spune opiniile despre sistemul de învățământ, de a-și exprima interesele și dorințele privind viitorul lor.

Ne dorim ca educația pentru elevul deceniului al doilea, a celui de-al doilea mileniu, să devină noua pandemie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Lucian Salcutan
Previous post PENTRU SUFLET ȘI SPIRIT
Next post CRONICĂ DE CARTE